Tästä kaikesta sähkön hinta koostuu – itse tuotettu sähkö tuo helpotusta

Sähkölaskuja maksellessa monille meistä herää kysymys, mistä asioista sähkön lopullinen hinta rakentuu. Sähkön hinta koostuu kolmesta eri kerroksesta. Tässä kirjoituksessa kerromme, mitkä ne ovat ja miksi itse tuotetulla sähköllä voi merkittävästi suojautua nousevalta sähkön hinnalta.

 

Energian hinta koostuu muustakin kuin sähköstä

Energian tuottamisesta syntyvät kulut näkyvät kuluttajille energiahinnan muodossa. Sähkön tuottaminen vaatii myös organisaation taakseen, jonka ylläpitämisestä aiheutuvat kulut heijastuvat loppuasiakkaan maksamaan hintaan. Tämän takia ostaessasi sähköenergiaa maksat epäsuorasti myös mm. sähköyhtiön myyntityöstä ja hallinnollisista kuluista.

 

Sähkönsiirron hintaa on vaikeaa paeta

Sähkön tuottamisen lisäksi kotitalouksien on maksettava sähköverkon ylläpidosta. Tällä tavalla perustellaan maksut sähkönsiirrosta.

Taloussanomien artikkeli sähkönsiirron kallistumisesta herätti paljon keskustelua. Eikä ihme, sillä siirtohintojen kallistuminen on aiheuttanut kotitalouksille jopa satojen eurojen korotuksia.

Erityisesti närää kuluttajissa herättänee se, että sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa. Tämä johtuu siitä, että hinnan perii aina paikallinen sähköyhtiö. Jos siis haluat muuttaa sähkönsiirron hintaa, sinun on muutettava.

 

Sähköstäkin verotetaan – kahdesti

Kotitalouksien sähkövero on noussut tasaisesti viime vuosien aikana. Vero oli vuonna 2008 hieman yli eurosentti jokaista kilowattituntia kohden ja nyt se on jo yli kaksinkertaistunut lukemaan 2,79 snt/kWh. Tämän lisäksi niin sähkön tuottamisesta kuin siirrosta aiheutuviin maksuihin lisätään 24 prosentin arvonlisävero. Ostaessasi sähköä maksat toisin sanottuna veroja verojen päälle.

 

Itse tuotettu sähkö tuo merkittävää helpotusta

Sähkön hinnan eri kerrosten jatkuva kasvu on yksi pääsyistä sille, miksi yhä useammat siirtyvät tuottamaan sähköä itse esimerkiksi aurinkopaneelien avulla. Itse tuotetusta sähköstä pitää maksaa vain alkuinvestoinnin verran ja siirtohinnat voi unohtaa. Verotkin tulevat kyseeseen vasta yli 100 kVA:n tehoisissa järjestelmissä. Tämä raja on niin korkea, ettei sähkövero käytännössä koske lainkaan yksittäisiä kotitalouksia.

Mikäli aurinkosähkö kiinnostaa, suosittelemme vahvasti tekemään maksuttoman aurinkosähkökartoituksen. Saat näin tietää juuri sinun kotisi potentiaalin aurinkosähkön tuottoon.

Lue myös

Uusi palvelu varmistaa aurinkopaneelien tuoton

Jos sähköverkkoon tulee häiriö tai aurinkosähköjärjestelmässä ilmenee tekninen vika, saattaa paneelien pudonnut tuotto jäädä asukkaalta huomaamatta. Taloturva Valvomo ratkaisee tämän ongelman.

Lue lisää

Menestystarinan uusi luku: Energiaturva on pian Taloturva

Energiaturva ja LVIturva yhdistyvät Taloturvaksi vuoden 2020 aikana.

Lue lisää

Suuri aurinkopaaneliarvonta on jälleen täällä – katso edellisten voittajien reaktio ja osallistu!

Osallistu ja voita aurinkopaneeleja asennettuna 10 000 euron edestä!

Lue lisää

Energiaturvan toimitusjohtaja teki arvontavoittajalle ikimuistoisen jäynän

Katso, kuinka Energiaturvan toimitusjohtaja yllätti arvontavoittajan!

Lue lisää

Haaveena aurinkopaneelit omakotitaloon? Näin hankit aurinkosähköjärjestelmän kotiisi

Lue, miten aurinkojärjestelmän hankkiminen käytännössä toimii. Tarkastelussa on kaikki vaiheet kartoituskäynnistä asennukseen ja paneelien käyttöönottoon.

Lue lisää

Kotitalousvähennys pienenee ja sähkön hinta nousee – nyt on paras aika hankkia aurinkopaneelit

Oletko harkinnut aurinkopaneelien asentamista? Nyt on erinomainen aika tehdä haaveista totta.

Lue lisää

Sähkön hinnannousulle ei näy loppua

Sähkön hinta jatkaa nousuaan, vaikka hinnankorotukset koetaan epäreiluiksi. Lue, miten sähkön hinta on kasvanut ja millä tavalla hintojen nousulta voi suojautua.

Lue lisää

Huippusuositun aurinkopaneeliarvonnan voittaja löytyi Jyväskylästä!

Voitto osui tällä kertaa Jyväskylään!

Lue lisää

Paneelit kannattaa hankkia kaamoksen aikana – vielä ehdit hyödyntää tilaisuuden!

Saat tammikuuhun 2019 asti aurinkosähköjärjestelmät Energiaturvalta 10 % alennuksella.

Lue lisää

Uusi aurinkopaneeliarvonta herättää kiinnostusta – vielä on aikaa osallistua

Arvonnassa voi voittaa aurinkopaneeleja asennuksineen jopa 10 000 euron edestä.

Lue lisää

Millainen aurinkosähköratkaisu sopisi kotiisi?

Tilaa aurinkosähkökartoitus